Belgische bieren
Ontdek onze bierkaart
Wat zou België zijn zonder haar goede Belgische bieren?
Zotte Mouche zet de Belgische
Brouwers op een podium.
Alle types zijn vertegenwoordigd: blond, bruin, wit, saison en gueuze.
Een kleine pils, een abdijbier of een speciaalbier, er is voor elk wat wils dankzij de Brouwerij Haacht, een Belgische brouwerij die zich sinds 1898 in Boortmeerbeek bevindt.
Ontdek meteen de selectie ter degustatie in Zotte Mouche.
Wist u dat destijds monniken, vrouwen en kinderen tafelbier dronken in plaats van water?
In die tijd was het drinken van water niet zo hygiënisch en maakte het de bevolking ziek. Bier was een veiligere drank omdat het kookproces tijdens het brouwen de bacteriën doodde.
Het tafelbier was gratis en werd geserveerd in de scholen tot de jaren 1980.
België wordt niet erkend voor deze bierstijl, maar in het licht van de concurrentie en de dominantie van deze bierstijl in de wereld, ontstond er een Belgische versie van deze bierstijl. Ze is moutiger en meer gesuikerd dan een Tsjechische of Duitse pils die zelf hoppiger zijn. Het zijn bieren met een zeer heldere kleur en een laag alcoholgehalte tussen 4 en 5,5 graden.
Witbier is een traditionele Belgische bierstijl. Met een alcoholgehalte tussen 4,5 en 5,5% is het een zeer dorstlessend bier. Bijna verdwenen in de jaren 1950, blies brouwerij Hoegaarden deze meer dan 400 jaar oude bierstijl nieuw leven in. De Belgische witbieren zijn tarwebieren en dan specifiek op basis van ongemouten tarwe, en dit in tegenstelling tot het Weizenbier, het Duitse witbier op basis van tarwemout.
Gueuze is de vrucht van de mengeling van Lambic van verschillende leeftijden, variërend van 1 tot 3 jaar. De oudste Lambic zal de smaak van het bier bepalen, de jongste brengt de sprakeling aan bij dit bier. Met een alcoholgehalte tussen 5 en 8 graden is het een zuur bier, evenwichtig en tegelijk sprankelend en verfrissend.